Wat is IP67 en IP68? | Ingress Protection uitgelegd (2024)

IP67 of IP68, je hebt het vast voorbij zien komen tijdens de zoektocht naar je nieuwe smartwatch. Maar wat betekenen deze IP-classificaties?

Kun je met een IP68 smartwatch met een gerust hart zwemmen en duiken? En hoe weet je zeker dat je smartwatch stof- en waterdicht is?

We vertellen je alles wat je over de IP-rating van een smartwatch moet weten. Ook leggen we je uit hoe dit werkt met de garantie, mocht je horloge toch beschadigd zijn na een middagje zwemmen.

📖 Wat je gaat lezen 👇

Wat is een IP-classificatie?

International Protection, Ingress Protection of IP is een norm opgesteld door hetEuropees Comité voor Elektronische Standaardisatie.

Deze normering is opgesteld om elektronische apparaten te classificeren in termen van geschiktheid voor gebruik in omstandigheden van blootstelling aan ongewenste factoren zoals stof, water of regen.

Wat is IP67 en IP68? | Ingress Protection uitgelegd (1)

Een IP-rating definieert en regelt dus de beschermingsgraad tegen stof en water bij smartwatches.

Bij het kopen van een nieuwe smartwatch let je vaak eerst op de aanwezige (meet)functies, de grootte van het scherm en het uiterlijk van het horloge. Daarbij is het belangrijk om ook te checken hoe goed het apparaat beschermd is tegen stof en water.

Door naar de IP-classificatie en ATM-classificatie te kijken weet je of je met je smartwatch in de regen kunt hardlopen, of je je zorgen moet maken bij zweten tijdens het sporten en of je er je zwemprestaties mee kunt meten.

Zo voorkom je dat je nieuwe smartwatch onverwachts defect raakt door waterschade en je niet gedekt wordt door garantie.

Wat betekenen de letters en cijfers in IP-classificaties?

De IP-classificatie wordt uitgedrukt in twee cijfers. Het eerste cijfer definieert de bestendigheid tegen stof en het tweede cijfer definieert de waterbestendigheid.

Hoe groter het getal, hoe groter de beschermingsgraad. De meeste smartwatches hebben een IP68 of IP69-classificatie.

Dit is wat de cijfers precies betekenen:

Eerste cijfer (IP69) – stofbestendigheid

0: Geen bescherming
1: Grote voorwerpen (vanaf 50 mm)
2: Middelgrote voorwerpen (vanaf 12,5 mm)
3: Kleine voorwerpen (vanaf 2,5 mm)
4: Spitse voorwerpen (vanaf 1 mm)
5: Stofbescherming (geen volledige bescherming, maar werking van de smartwatch wordt niet verhinderd)
6: Stofvrij (volledige bescherming tegen stof)

Tweede cijfer(IP69) – waterbestendigheid
0: Geen bescherming
1: Beschermd tegen vallende druppels
2: Beschermd tegen vallende druppels als het apparaat 15° gekanteld is
3: Spatdicht
4: Plensdicht
5: Sproeidicht
6: Waterbestendig tot 100 L/min
7: Dompeldicht (kan tot 30 minuten op 1 meter ondergedompeld worden)
8: Waterdicht (beschermd tegen water onder opgegeven omstandigheden)
9: Vochtdicht (ook onder hoge druk waterbestendig)

Voor welke apparaten wordt IP-classificatie gebruikt?

De IP-markering geldt voorsmartwatches, smartphones en andere elektrische apparaten.

Het overgrote deel van de elektronische apparaten voor thuisgebruik voldoet minstens aan deIP22-norm. Dit betekent in de praktijkbescherming tegen voorwerpen groter dan 12 mmenbescherming tegen druppelend wateronder een hoek van maximaal 15 graden.

Wat is IP67 en IP68? | Ingress Protection uitgelegd (2)

Voor industriële apparatuur gelden echter strengere normen. Daar is er namelijk sprake van blootstelling aan grote hoeveelheden stof en vuil die afdichtingen kunnen binnendringen en schade veroorzaken aan essentiële componenten.

Apparatuur die in de industrie wordt gebruikt, moet minimaal voldoen aan de lekdichtheidsnormen met een IP-rating zoals IP54, IP65 en IP67.

Tegenwoordig zijn het niet alleen speciale computers of industriële kasten waar je een pc in kunt plaatsen die aan dergelijk normen voldoen. Steeds vaker zijn er laptops te vinden die voorzien zijn van zo’n hoge IP-rating.

Hoe wordt de classificatie toegekend?

Niet de fabrikant, maar een groep onafhankelijke experts is verantwoordelijk voor het toewijzen van de juiste classificatie van een smartwatch of ander apparaat.

Om de IP-markering te verkrijgen, worden productmonsters in speciale laboratoria getest om na te gaan of zij voldoen aan de gespecificeerde normen. Na voltooiing van de testen krijgt het model een bepaalde beschermingsnorm toegewezen.

Is de IP-classificatie betrouwbaar?

Hoewel smartwatches meestal een classificatie hebben die aangeeft dat het veilig is om te zwemmen of douchen met het horloge, kun je hier niet altijd vanuit gaan.

De testen die bepalen welke classificatie een smartwatch of smartphone krijgt, houden geen rekening met (grote) temperatuurverschillen, zout- en chloorwater of zeep.

Dat je smartwatch een uur lang tot 2 meter diep onder water kan blijven, betekent dus niet automatisch dat je er mee in de zee kunt zwemmen.

Let vooral goed op bij temperatuurverschillen tussen het water en de lucht (zoals zwemmen in een koude zee op een warme dag), veel zeep en chloor of zout water. Ook raden we af om met je smartwatch om de sauna in te gaan.

Garantie op waterdichte smartwatches

Jammer genoeg zit er vaak geen garantie op waterschade bij smartwatches. Dat geldt in ieder geval voor Garmin en Apple. Bij Fitbit verschilt dit per model.

Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat waterschade niet onder de garantie van een smartwatch valt, tenzij anders vermeld.

Wat betekent IP67?

IP67 betekent dat je smartwatch volledig stofdicht is, en tot 30 minuten 1 meter diep in het water kan.

Een smartphone of smartwatch met deze beschermingsgraad kun je dus onder de kraan wassen of in water onderdompelen.

Het apparaat mag niet dieper gaan dan 1 meter, omdat de bescherming niet bestand tegen de druk op grotere diepte. Bovendien moet het water vers en schoon zijn.

Een smartphone of smartwatch die tot maximaal een meter diep in het water valt, kan zo’n val gemakkelijk overleven.

Kun je met IP67 zwemmen?

Smartwatches met beschermingsgraad IP67 kun je blijven gebruiken bij regen, op het strand of onder de douche.

Het is niet aan te raden om er in de zee mee te gaan of in een recreatiebad te zwemmen, omdat het zout, chloor of vervuild water de waterdichtheid kan beïnvloeden.

Wat is IP67 en IP68? | Ingress Protection uitgelegd (3)

Wat betekent IP68?

De IP68-standaard wordt beschouwd als absoluut waterdicht en volledig beschermd tegen water en stof.

Een smartwatch of smartphone loopt geen schade op bij langdurige onderdompeling tot een diepte van meer dan een meter.

IP68 is de hoogst mogelijke beschermingsklasse voor smartphones, maar is toch niet zonder beperkingen. Zoals eerder benoemd vallen ook smartwatches met een IP68-classificatie meestal niet onder garantie bij waterschade.

Kun je met IP68 zwemmen?

Een IP68 smartwatch, zoals deSamsung Galaxy Watch 5, kan langdurig meer dan een meter onder water blijven zonder te beschadigen. In theorie kun je dus zeker met een IP68 watch zwemmen.

Toch raden we aan om hiermee op te passen, vooral als het gaat om vies of zout water.

Mocht je smartwatch het toch begeven, dan valt dit normaliter niet onder de garantie. Let vooral goed op wat de fabrikant of verkoper van de smartwatch hierover zegt.

Wat is IP67 en IP68? | Ingress Protection uitgelegd (4)

Wat betekent ATM?

ATM is een verkorte versie van het Engelse woord ‘Atmosphere’. Bij horloges en smartwatches wordt de ATM-classificatie gebruikt om de waterbestendigheid bij een bepaalde druk aan te geven.

De IP-classificatie zegt alleen iets over de hoeveelheid water die een apparaat aankan, dankzij de ATM-classificatie weet je ook hoeveel druk een smartwatch onder water kan weerstaan.

Dit zijn de verschillende ATM-ratings die smartwatches kunnen hebben:

  • 3 ATM: Spatwater, handen wassen
  • 5 ATM: Douchen, zwemmen (aan oppervlakte)
  • 10 ATM: Zwemmen, duiken in zwembad, snorkelen
  • 20 ATM: Watersport en recreatief duiken
  • 100 ATM: Diepzeeduiken

Conclusie

De meeste smartwatches en smartphones hebben een IP67 of IP68 classificatie. Ze zijn even goed bestand tegen stof en verschillen onderling in de mate van waterdoorlatendheid.

Je moet altijd rekening houden met de diepte en waterdruk, en niet te vergeten, hoe schoon het water is.

Ongetwijfeld is het grote voordeel van IP67- en IP68-smartwatches de langere gebruiksduur. Omdat ze (deels) waterdicht zijn zullen ze veel minder snel kapot gaan als je af en toe in de regen loopt of je handen wast met de watch nog om.

Koop je een smartwatch met IP67 of IP68 classificatie, dan kies je voor een horloge waar je langer plezier van zult hebben.

Waterdichte smartwatches

Bekijk hier de 5 beste waterdichte smartwatches

Beste waterdichte watches

TOP 5

Wat is IP67 en IP68? | Ingress Protection uitgelegd (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6245

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.